🚀 AFR AYARI NEDİR?

AFR AYARI nedir? Ne işe yarar? Fiyatı ne kadar? Ne kadar sürer? Kimler tercih etmelidir? Öncesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

AFR Ayarını Kimler Tercih Etmelidir?

AFR AYARI nedir; LPG’de iken benzin performansını yakalamamış, etkili ve sağlıklı benzin performansından muaf tutulmuş LPG’li araç sahipleri AFR ve yol ayarını yaptırmalıdır. Özellikle LPG’de iken “Arıza Lambası’nın” yanmasını hiç kimse istemez. Bu nedenle, arıza lambasının yanmasına neden olan etkenleri bulup, çözüme kavuşturup sonrasında yola çıkarak ayara başlanmalıdır.

🚀 AFR AYARI NEDİR?

AFR Ayarı sonrasında;
– Aracınız benzin performansı ve sağlığına kavuşacak,
– Yokuşlarda gitmeyen aracınız adeta şaha kalkacak,
– Klimayı kullanmaktan çekinmeyeceksiniz,
– 3. Vitesle çıkamadığınız gidemediğiniz yerlerde 4. ve hatta 5. vitesle rahatlıkla gideceksiniz (benzinde gidemiyorsanız yine gidemezsiniz),
– Aracınız daha seri hale gelecek,
– Aracınızın motor sağlığı stabil olacak (periyodik LPG ve motor bakımları gerçekleştirildiği sürece).

Bu ayarın defalarca yapılmasına gerek yoktur; bir kez yapılması yeterli olur. Aracınıza mekanik ya da yazılımsal bir müdahale yapılmadıkça bu ayarı tekrar yaptırmanıza gerek yoktur; ömür boyu kullanabilirsiniz.

AFR Ayarı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

🚀 AFR AYARI NEDİR?
1- Araçların Bakım ve Kontrolleri:

Aracın benzin konumunda iken sıkıntısız bir şekilde çalışıyor olması gerekmektedir. Bunun yanında, vites geçişleri, aracın elektrik tesisatı, motor sistemi vb. aksamlarının uygun, olması gerektiği gibi çalışması beklenmektedir.

2- LPG’li Araçların Bakım ve Kontrolleri:
LPG’li araçlarda periyodik bakımlar aracın motor sağlığı, kitin kullanım kalitesi ve ömrü açısından olmazsa olmazlardandır. Başka bir deyişle; ilk montajdan sonraki 1.000 km’lik kontrol ve sonrasında yapılan 10.000 km’lik bakımları zamanında yapılmalıdır.

3- OBD TESTER Cihazı ile Hata Kodu Kontrolü:
OBD Tester ile araç üzerindeki LPG kitine ait hata kodu mevcut mu diye tespit edilir. Aynı zamanda, araçta okunan hata kodları için çözüm önerileri kullanıcıya iletilir.

4- LTFT-STFT Değerlerinin Kontrolü: Araç benzindeki değerlerle yapılan ölçümler vasıtasıyla LPG’de iken aynı değerleri yakalaması sağlanır.

5- Öğrenilmiş Enjeksiyon Püskürtme Değeri Sıfırlaması:  (var ise) yapılmalıdır.

 

LPG Ayarı Nasıl Yapılmalıdır? Doğru AFR ayarı için 3 Adım!

🚀 AFR AYARI NEDİR?
ADIM-I > Regülatör Basıncının Ayarlanması Ve Doğru Enjektör Nozullarının Seçimi:
LPG regülatörünüzün basıncı çok “özel” bir kit kullanmıyorsanız 1.0-1.5 bar arasında olmalıdır. Bununla birlikte, bu basınç değerine göre enjektörlerinizin nozulları doğru ölçüde olmalıdır. Her enjektör üreticisinin motor gücüne göre nozul çapı tabloları mevcuttur ve bunları kullanabilirsiniz.
ADIM-II > Closed Loop (Kapalı Döngü) Bölgesinde Yol Ayarının Yapılması:
Aracın yol ayarını detaylı olarak; yük, klima vb parametreleri de hesaba katarak yapılan çok çaplı ve kalemden oluşan kalibrasyon vs gibi ayarlamalarını yaptıktan sonra mutlaka “Her devirde yol ayarı” yapılması gerekmektedir. Kısacası, bir adet E-OBD TESTER cihazı ile yolda bu ayarı yapmanız gerekir.
ADIM-III > Open Loop (Açık Döngü) Bölgesi İçin AFR Cihazı İle Ayar Yapılması:
Araç ile yolda kalibrasyon yaparken E-OBD cihazının okuyamadığı, göremediği ve analiz edemediği parametreleri belirlemek adına; Open Loop kısmında yapılan ayar, AFR ayarının bel kemiğini oluşturmaktadır. Bu kısım için ayrı bir cihaz ile (wideband O2 sensörü) ayar yapılması gerekir. Open Loop kısmındaki benzin AFR datalarıyla LPG’de yapılan ve elde edilen AFR data sonuçları örtüşmelidir. Aradaki ufak bir farkın varlığı bile arabanın motor sağlığı açısından hayati önem taşımaktadır ki ayarımız tam olsun, ayarımız düzgün olsun.

AFR Ayarı Ne Kadar Sürer, Ücreti Nedir?

ne kadar sürerAFR Ayarı Ne Kadar Sürer?
İşlem süresi trafik yoğunluğuna bağlı olarak, ekipmanları tak-sök dahil 20-40 dakika arasında sürmektedir.  Gelişi güzel yapılan ayar ayar değildir. Açık döngü, kapalı döngü, kısa döngü benzin tüketimi (STFT), uzun döngü benzin tüketimi (LTFT) gibi parametrelerle yapılan bu ayar en az yukarıda da ifade edildiği gibi yaklaşık yarım saat ile bir saat arası sürmektedir. Kısacası, belirtilen minimum sürenin altında yapılan ayar AFR ve yol ayarı değildir.

🚀 AFR AYARI NEDİR?

AFR Ayarı Kaç TL?
AFR Ayarı, Filtre değişimi vb. hizmetlerimizin fiyatları/ücretleri hakkında bilgi almak için güncel kataloğumuzu ziyaret edebilirsiniz:
>>>KATALOĞUMUZU GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ<<<

Tüp Ayarı Yolda Yapılmalıdır!

AFR/LPG/GAZ/TÜP ayarı yolda yapılmalıdır.

AFR/LPG/GAZ/TÜP ayarı yolda yapılmalıdır. Araç yerinde durur vaziyette yapılan ayar sadece montajdan hemen sonraki hazırlık ayarı olarak uygulanabilir ki bu sadece yola çıkmak için gerekli olan ayardan ibarettir. Otomatik kalibrasyon da dediğimiz ve rölantide yapılan bu ayarın ardından mutlaka yolda ayar yapılmalıdır. Malum, arabalar rölantide çalışmak için üretilmemiş, yolda kullanım amacıyla tasarlanmıştır 😉

Yolda değil de yalnızca otomatik kalibrasyon ve yerinde ayar yapılan araçlarda uzun vadede arıza lambası başta olmak üzere pek çok sorun yaşandığını defalarca tecrübe ettik ve -maalesef- hala da ediyoruz:

🚀 AFR AYARI NEDİR?AFR/LPG/GAZ/TÜP ayarı neden yolda yapılmalıdır?

Yol ayarı da denilen bu yöntem; LPG montajından sonra mutlaka yapılması gereken ve uzun yıllar sağlıklı sonuçlar veren bir yöntemdir. Bunu da defalarca tecrübe ettiğimizi bilmenizi isteriz 🙂

Yol ayarında farklı ve gerekli olan şey motorun yük altında olmasıdır. Yerinde duran aracın motoru yük altında olmadığı yani gerçek manada zorlanmadığı için yapılan ayar da yola çıkınca afallamaktadır 😉

Yol ayarı yapılırken araç:

  • Alt devirler,
  • Alt devirler yüklü,
  • Üst devirler,
  • Yüksek hızlar,
  • Klima aktif,
  • İlk kalkış gibi

tüm devir ve yük aralıklarında hassas olarak ayarlanır. Sonuç olarak, yerinde ayarda bu şartlar sağlanamadığı için yapılan ayar yolda ve uzun vadede problemlere sebep olabilmektedir.

🚀 AFR AYARI NEDİR?

Yolda ayar yapılmaz ise ne olur?

Motor mekaniğinde en temel işlem yanma olayıdır. Sağlıklı bir yanma ise uygun oranda hava ve yakıtın bir araya gelmesinden sonra gerçekleşir. Yolda hassas bir ayar yapıl(a)mayan motorda yanma sağlıksız olur. Sağlıksız bir yanmanın sonuçları; basit ve küçük çaplı sorunlardan motoru tüm aksamıyla birlikte bozulmaya sürükleyecek boyutlara kadar ulaşacaktır. En sık görülen problemlerden biri ise fakir karışım kaynaklı yüksek egzoz gazı sıcaklığıdır. Böylelikle; piston, supap, katalitik konvertör gibi pek çok aksamın hasar görmesine sebep olacaktır.

AFR Ayarı Nedir Peki?

🚀 AFR AYARI NEDİR?

AFR ayarından bahsedebilmek için yol ayarının nasıl yapıldığını bilmeliyiz. Yol ayarı araç üzerinde bulunan oksijen/lambda sensöründen gelen veriler baz alınarak yapılmaktadır.

Oksijen sensörü egzoz üzerinde bulunan bir müşürdür. Egzoz gazındaki oksijen oranını ölçerek gerçekleşen yanmanın sağlığı hakkında araç beynine bilgi verir. İdeal yanma benzin açısından 1 gram yakıta 14.7 gram hava ile gerçekleşir. Bu lambda sensörünün 1 değerini verdiği orandır. Yol ayarı işte bu veriye göre yapılmalıdır.

AFR ayarı da aynı mantıkla yapılır fakat bir farkla: AFR ayarında araçta bulunan dar-bant sensör haricinde egzoza dışarıdan wide-band bir oksijen sensörü daha takılır. Bu sensör sayesinde özellikle çok yüksek devirlerde daha hassas ayar yapılabilmektedir. Bazı araçlarda bu geniş-bantlı oksijen sensörü doğrudan yer alır. Dar-bant ve geniş-bant olmak üzere her iki sensör de oksijen/AFR sensörü olarak isimlendirilmiştir lakin piyasada dar-bant olan oksijen/lambda sensörü, geniş-bant olan AFR sensörü diye bilinmektedir.

İşin doğrusu: gaz, lpg, yol ve afr ayarı aynı yöntem için söylenmelidir ve yerinde ayar uygulaması tarih olmalıdır. Ayar yolda oksijen sensörü (gerekirse wide-band) verileri baz alınarak yapılmalıdır.

Yerinde ayar sağlıksız, yetersiz hatta zararlıdır. Olması gereken yolda ve yük altında yapılan uygulamadır.

🚀 AFR AYARI NEDİR?
Sonuç olarak, sizleri AFR Ayarı nedir ne değildir bilgilendirmeye çalıştık.