LPG Ekipmanları Hakkında

LPG enjektörlerinin ömrü benzin enjektörü gibi 300-500bin km değildir. Çok daha kısa ömürlüdürler. LPG enjektörlerinin ömürleri 30bin ila maksimum 100bin km’dir(biraz da şans işidir). Ömrü biten enjektör işeme yapar, geç çalışmaya sebep olur ve hatta supap ve piston hasarına sebep olabilir.

Regülatörler de aynı şekilde kalitesine göre 50-150bin km arasında ömrü vardır. Membranı patlar vakumdan manifolda gaz verir, zengin çalışmaya sebep olur, sabahları boğulmaya, geç marş almaya ve stop etmeye sebep olur.

Gaz kesici filtresi değişmek yerine ben 50bin km’de gaz kesiciyi (varsa) komple değişmenizi öneririm. Çünkü uzun ömürlü bir parça değil benim gözümde.

LPG filtresini 10bin km’de bir değişmelisiniz. (Sadece Prins plastik filtreler 50bin KM dayanıklıdır)

Aracınız ara sıra kendi kendine benzine geçiyorsa genelde ya “Isı Müşürü, Gaz Kesici, MAP” ekipmanlarından biri bozuktur. Nadiren ECU veya sigorta bağlantısı bozulmuş olabilir.

Özetlemek gerekirse LPG ekipmanları ciddi takip edilmelidir. Hortumlar çürüyor aşınıyor, gaz kaçakları oluyor, bu yüzden yanan araba bile gördüm. Genellikle 10 yılı tamamlamış LPG kitlerinin ardına bile bakmadan yeni bir sisteme geçmesi gereklidir.

Araçlarınızdaki arızalara başka sebepler arayıp mazeretler uydurmayın. LPG’yi vanasından kapatıp, sigortasını söküp 1 hafta benzinde kullandığınızda tüm sıkıntılarınız geçiyorsa sorunu tespit ettiniz bravo: LPG!

LPG kiti sonradan yan sanayi üretilen bir ekipmandır ve sadece benzinle kullanılan araçlar LPG’li kullanılan araçlara göre 2-3 misli daha sorunsuzdur. 250bin km’deki benzinli araç 150bin km’deki LPG’li araca tercih edilir.

Örnekler:
**Son 1 aydır kendi aracımda sıcakken geç marş alma sorunu başlamıştı. Yaklaşık 2 yıl olmuştu komple yeni sistem LOVATO OBD2 takılalı, 2 yıl 3 ay sonunda 65 bin KM sonra 4 enjektör birden kendini kapatamaz hale gelmiş gazda stop ettiğimde araç sıcakken manifolda gaz doldurmaya başlamış. Standart kullanıcı bu sorunu bulana kadar marş dinamosu ve benzin pompası değiştirebilir hatta motor bile yaptırabilir. Sonuç enjektörleri değiştirdiğim zaman sorun düzeldi. Artık eskisi gibi tek marşta alıyor ve yakıt değerlerim düştü.
**Yine bir arkadaşımın yeni aldığı araçta (115bin km) LANDİRENZO EVO kitinin LPG enjektörü bozulmuştu ve araç zengin çalışıyordu. Tamir takımı ile değiştirmesine rağmen sorun düzelmedi ve yeni enjektör takarak sorunundan kurtuldu (Tabi üzerine AFR AYARI yapılarak.)
**Prins Keihin enjektöre sahip LPG’li aracı olan bir müşterim 225bin km devirdi hala sorunsuz.
**Bir müşterimin gaza geçişleri sarsıntılı olmaya başlaması hatta geçişlerde stop etmeye başlamasının ardından Gaz Kesici arızası çıkmıştı.
**Gaza geçtiğinde tüm arızaları yakıp gaz yemeyen başka bir müşterinin aracının sorunu sigorta bağlantısı çıkmıştı.
**Başka bir araçta LPG’de teklemeler var ama Benzinde tekleme yok, bilinçsiz ustalara kalırsa tüm LPG parçaları değişecekti, tespitimiz sonucunda bobin ve bujinin arızalı olduğunu gördük. Bobin ve Bujilerin(ve varsa buji kablosu) değişimi sonucunda teklemeler düzeldi. Özellikle kullanıcılar da bu hataya düşmekte “benizde teklemiyor o zaman buji bobin sağlam yeaa” diye düşünüp tavsiyelerimize kulak asmıyor. Yanlış.

Örnekler çoğalabilir, tespiti tecrübe ve bilgi gerektirir.

Bu yazı marka veya LPG kötüleme yazısı değil, bir tespit yazısı, mühendislik yazısı, tecrübe paylaşımıdır.

Sağlıcakla Kalın ama LPG’siz kalmayın (Benzin çok pahalı)